Aktualności Dom, LIFESTYLE

Pakowanie próżniowe – potrzeba naszych czasów

Pakowanie próżniowe – potrzeba naszych czasów
Marnowanie żywności jest ogromnym problemem współczesnego świata. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa na świecie marnowane jest 1,3 miliarda ton żywności w ciągu roku. Stanowi to około jednej trzeciej globalnej produkcji

Data publikacji: 2021-06-28
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pakowanie próżniowe – potrzeba naszych czasów
Kategoria: Dom, LIFESTYLE

Marnowanie żywności jest ogromnym problemem współczesnego świata. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa na świecie marnowane jest 1,3 miliarda ton żywności w ciągu roku. Stanowi to około jednej trzeciej globalnej produkcji jedzenia. Pakowanie próżniowe – potrzeba naszych czasów Dom, LIFESTYLE - Marnowanie żywności jest ogromnym problemem współczesnego świata. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa na świecie marnowane jest 1,3 miliarda ton żywności w ciągu roku. Stanowi to około jednej trzeciej globalnej produkcji jedzenia.

Marnowanie żywności jest ogromnym problemem współczesnego świata. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa na świecie marnowane jest 1,3 miliarda ton żywności w ciągu roku. Stanowi to około jednej trzeciej globalnej produkcji jedzenia. 

W wielu regionach, szczególnie w krajach rozwiniętych, ludzie przejawiają tendencję do kupowania zbyt dużych ilości żywności. Ta często odkładana jest na „dno lodówki”, a następnie o niej zapominamy. Produkty, które znajdujemy po paru tygodniach nie nadają się do spożycia i muszą zostać wyrzucone do kosza. Zapobiec temu mogą systemy próżniowego przechowywania żywności, które utrzymają ją w przydatności do spożycia przez dłuższy czas.

Pionierem w tej kategorii jest marka FoodSaver. Jej produkty pozwalają na zachowanie świeżości żywności do 5x dłużej , przy zachowaniu pełni aromatów i składników odżywczych. Warzywa, owoce, czy mięso i wędliny zachowają swój intensywny kolor, świeżość i przede wszystkim smak. 

Urządzenia zapewniają nie tylko ochronę przed bakteriami, ale także pozwalają spożywać produkty sezonowe o każdej porze roku. Istotne jest również to, że pakowanie próżniowe jest procesem odwracalnym, co pozwala na ponowne ugotowanie czy włożenie do lodówki. To wszystko przekłada się na oszczędność i stopniowe wprowadzanie ekologicznych standardów dla świata. 

Zgrzewarki próżniowe dbają o świeżą żywność do pięć razy dłużej niż tradycyjne metody przechowywania. W zamrażarce, mięso kurczaka, dzięki technologii próżniowej, może być przechowywane nie 6 miesięcy a od 2 do 3 lat. Natomiast owoce kupione prosto z sadu mogą być przechowywane nie ok. 6 dni, lecz nawet 2 tygodnie. Są to zmiany, które przynoszą ogromny komfort gotowania dla firm gastronomicznych jak i domowych użytkowników. 

A to już wiesz?  Stwórz nowoczesną i funkcjonalną przestrzeń kuchenną z marką GROHE

Szeroki wybór modeli FoodSaver daje możliwość dobrania produktu do własnych potrzeb. FoodSaver to także szeroka gama akcesoriów takich jak pojemniki, worki i folie, które umożliwią przechowywanie żywności bez dostępu powietrza.

Pakowanie próżniowe pozwala na minimalizowanie marnotrawstwa żywności, co stanowi ulgę dla planety, ale również dla naszego portfela. FoodSaver to nie tylko zdrowe, smaczne i świeże produkty, ale przede wszystkim udział w zmianie świata na lepsze.

źródło: Biuro Prasowe, Komunikaty PR
Załączniki:
Pakowanie próżniowe – potrzeba naszych czasów Dom, LIFESTYLE - Marnowanie żywności jest ogromnym problemem współczesnego świata. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa na świecie marnowane jest 1,3 miliarda ton żywności w ciągu roku. Stanowi to około jednej trzeciej globalnej produkcji jedzenia.
Hashtagi: #Dom #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy